Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 
Wortelopslag

Sommige fruitbomen kunnen via hun wortels afleggers maken die de capaciteit hebben om twijgen te vormen aan de wortels, die uiteindelijk zelf weer verder wortelen. Daarmee vormen zij weer een nieuwe boom op zich. Deze opslag is lastig, want als je het wegsnoeit kan het elk jaar weer terugkomen.
Bij alle fruitbomen moeten we er steeds voor zorgen dat er geen wortelopslag komt en geen stamopslag. Alles wat aan de voet van de stam of daarnaast aan scheuten te voorschijn komt, moet direct worden weggehaald. Als een boom opvallend veel opslag heeft, is dit een teken dat er iets niet in orde is. Bij bomen die zwaar gesnoeid worden ontstaat meer wortelopslag.

Het verwijderen van wortelopslag of wildopslag geeft een mooier en verzorgder uitzicht als enkel de stam zichtbaar is. Daarnaast neemt wortelopslag de voedingsstoffen weg die anders ter beschikking komen aan de fruitboom.

Wortelopslag kan verwijdert worden vanaf mei tot begin september. Wortelopslag kan je het best zo diep mogelijk wegnemen door het met de handen weg te trekken of af te scheuren. Meestal moet je aarde weghalen rond de stam. Lukt het niet om dat met de handen weg te scheuren, gebruik dan een snoeischaar, maar knip dan de wildopslag zo diep mogelijk weg. Laat je toch kleine stompen staan, dan verschijnt snel nieuwe opslag.

Wortelopslag is ook te bestrijden met spuiwater. Voorwaarde voor een goede werking is wel dat er na de behandeling mooi droog weer is.

 
Adverteren

Bezoekers

We hebben 66 gasten online