Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 
Lemoenappel

Deze uitmuntende appel is één van de appelrassen die gewonnen is door de heer J.H.Th.W. van den Ham, notaris te Lunteren. De appel werd wereldkundig gemaakt en bekroond op de tentoonstelling van zaailingvruchten te Lunteren in 1899 en toen ook in de handel gebracht. De heer van den Ham heeft ook het ras Notarisappel op zijn naam staan.

De lemoenappel werd geïntroduceerd als vervanger van de Schone van Boskoop omdat de Lemoenappel gezonder zou zijn. Hij is als zodanig gedurende een periode vrij veel aangeplant. De Lemoenappel kwam vooral in de IJsselstreek en in Brabant voor. Later werd de lemoenappel door datzelfde ras weer beconcurreerd en geleidelijk verdrongen. Dit was mogelijk door verbeterde ziektenbestrijding en door de betere kwaliteit en de langere houdbaarheid van Schone van Boskoop.

De boom groeit prachtig, maakt zwaar krachtig hout en neemt graag een brede bolvormige groei aan. De boom vormt een brede, open, wat kale grote boom. Is goed vruchtbaar en draagt jaarlijks. Ook op zandgronden groeit de boom goed.

Gewasbescherming is bij de Lemoenappel minder noodzakelijk omdat er nauwelijks aantasting door schurft en meeldauw optreedt. Lemoenappel is daarentegen meer vatbaar voor kanker dan Schone van Boskoop, vooral op nattere gronden.

De oogst is matig waardoor de vruchten soms te groot worden. Heeft weinig last van beurjaren en draagt pas op wat latere leeftijd. Soms is er sprake van voortijdige vruchtval. De appel is een zeer goede handappel, doch een slechte moesappel.
.

Herkomst Lunteren
Ouderdom 1885
Synoniemen Limoenappel
Aanplant 2013
Boom Groeit zeer sterk breed en open
Gebruik Goede handappel
Bloeitijd April
Bloem Wit
Bestuiver Groninger Kroon
Plukrijp Begin oktober
Gebruikstijd November tot januari
Bewaren Matig tot in de winter. Koelhuis half februari
Vrucht Groot, vrij regelmatig, ongeveer even breed als hoog
Kleur Roestbruin met aan zonzijde soms iets rood
Vruchtvlees Vast, wit, saprijk, fris zuur met aangenaam aroma
Kelk Klein, gesloten, in matig diepe, nauwe kelkholte
Steel Kort, vrij diep ingeplant
Klokhuis Tamelijk groot, breed goed gevormd

In verband met het nog niet plukrijp zijn van dit soort, zijn nog niet alle foto’s beschikbaar.

 
Adverteren

Bezoekers

We hebben 32 gasten online