Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Invloed vorst op fruitoogst (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Invloed vorst op fruitoogst
#375
Invloed vorst op fruitoogst 12 Jaren, 3 Maanden geleden Karma: 0  
28/03/2012
Invloed vorst op appeloogst pas begin mei duidelijk.
In februari was het erg koud en kwamen de temperaturen in de Noordoostpolder tot onder de min 20. De invloed hiervan op de hardfruitteelt is nog niet voor iedereen duidelijk. Volgens een handelaar is het inderdaad moeilijk te zeggen.
De impact op peren is duidelijker dan bij de appelen. Bij peren weten we al dat de oogst lager wordt, maar bij appelen is dat in de bloeiperiode in begin mei pas zichtbaar. We zien al wel dat het vruchtbeginsel bruin is, maar dat hoeft nog niets te zeggen. De situatie is deels vergelijkbaar met de vorstperiode van 2005. Toen bloeide het goed, maar vielen de appelen er later af. Voor appelen blijft het nu nog even gissen. Dat is over zo'n 6 weken te zien.

De handelaar geeft aan dat het hardfruitareaal dalende is. De opbrengsten stijgen daarentegen. De bomen geven veel meer volumes dan vroeger. Eertijds had je een oogst van 30 ton per bunder en dat is al gestegen naar 70/80 ton per bunder."

De stemming in de hardfruitmarkt is momenteel nog steeds matig. Ook lijkt er altijd wel wat met de kwaliteit te zijn, vertelt hij. Het ziet er best zorgelijk uit voor de telers en met hoge opbrengsten is de uitspraak 'geen ramp is de grootste ramp' misschien wel toepasselijk.
Bron www.agf.nl

12/04/2012
De fruitteeltsector lijdt tientallen miljoenen euro schade als gevolg van de strenge winter. Vrijwel in geheel Nederland komt schade voor. De schade is het ernstigst in Flevoland en Noord-Holland. Daarnaast zijn delen van Utrecht, de Betuwe en Noord-Brabant zwaar getroffen. De schade komt met name voor bij peer, maar ook in andere fruitgewassen. In Flevoland verwacht men bij peer een gemiddelde oogst van slechts 20-30 procent. In Noord-Holland ligt dat gemiddelde wel iets hoger. Maar in zowel Flevoland als Noord-Holland heeft een aantal ondernemers dit jaar zelfs helemaal geen oogst. De totale schade zal zeker in de tientallen miljoenen euro's lopen.

De schade uit zich op dit moment in dode bloemknoppen en inwendige bruinverkleuring van de stammen. Hoewel de exacte oogstverwachting pas tegen de zomer is vast te stellen, is nu al duidelijk dat de oogst in Nederland door de uitval van bloemknoppen lager uitvalt. De inwendige bruinverkleuring kan betekenen dat fruitbomen het niet gaan overleven. De sector heeft daarom grote vrees voor uitval van bomen en fruitopstanden. De uitval van fruitopstanden is nu nog niet vast te stellen omdat de bomen eerst nog op hun reserve uitlopen. Door de natte herfst en de relatief hoge temperaturen in december en januari waren de bomen niet geheel in winterrust en daardoor gevoelig voor de vorst in februari van dit jaar.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie brengt de schade de komende maanden verder in beeld en beraamt zich over verdere stappen.

Oogstdrama's in polderfruit

18/09/2012
Mismoedig loopt Krijn de Hamer tussen de rijen perenbomen. Volgende week begint de fruitteler uit Kraggenburg de oogst van zijn vier hectare Conference, maar dat die bedroevend mager zal zijn, is zonneklaar. Slechts hier en daar hangt een vrucht. Ik vrees dat de opbrengst 90 procent lager uitvalt dan normaal gesproken. Een drama. Bij de circa 12,5 hectare appels lijkt het er beter uit te zien. Takken hangen vol met roodgekleurde Jonagolds, Elstars, Junami's en Elises. Maar vergis je niet, waarschuwt De Hamer. Ook de appeloogst is ruim 40 procent minder. De oorzaak van deze oogst-ellende in de Noordoostpolder en het noorden van Flevoland vormt de strenge vorst in combinatie met een warme decembermaand. Door die lente-achtige omstandigheden begonnen eind vorig jaar de boomsappen weer wat te stromen en vulden de cellen zich met water. Toen in de nacht van 3 op 4 februari het kwik daalde naar min 25 graden Celsius, en Nederland opgewonden de komst van een eventuele Elfstedentocht afwachtte, hield De Hamer zijn hart vast. Wat hij vreesde gebeurde: heel veel bloemknoppen vroren kapot. Flevoland vormde het centrum van het koudegebied. In Limburg en Zeeland, waar ook concentraties fruittelers zitten, was de vorst minder streng (min 15 graden Celsius) en de schade minder groot.
Gek genoeg zijn de oogstprognoses in de Noordoostpolder per bedrijf totaal verschillend. Zo valt bij mijn buurman de perenoogst mee terwijl de appeloogst weer veel geringer is.
Al en met schat De Hamer dat de opbrengst voor zowel peer als appel ruim de helft minder zal zijn. Als klap op de vuurpijl kregen de telers rond Marknesse begin augustus nog te maken met hagelschade. Daar wordt nu al alle fruit geplukt voor de sapindustrie.
De malaise in het gebied is de laatste weken verergerd doordat veel perenbomen dood gaan. De snel geel wordende bladeren duiden daar op. Vooral rond Dronten is sprake van een groot drama, weet De Hamer, die voorzitter is van de Kring Flevoland Noord van de Nederlandse Fruittelers Organisatie.
De NFO heeft een schadevergoeding gevraagd van de overheid, maar veel fiducie in een positief antwoord heeft De Hamer niet. Net als veel van zijn collega's is hij verzekerd tegen extreme weersomstandigheden. Maar doordat deze verzekering nog niet zo lang bestaat, is de premiepot magertjes gevuld. Ik kan zo'n 10.000 euro beuren terwijl mijn schade ruim met 100.000 euro bedraagt."
Born tctubatia
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 21/09/2012 21:34 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2012 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws
Erwin 08/01/2012 15:19
 
thread linkthread link Invloed vorst op fruitoogst
Erwin 31/03/2012 16:07
 
thread linkthread link Afname appelteelt
Erwin 10/04/2012 19:12
 
thread linkthread link Vruchtzetting
Erwin 15/05/2012 18:08
 
thread linkthread link Wekenlang gratis schoolfruit
Erwin 18/05/2012 18:31
 
thread linkthread link Halve kersenoogst dit seizoen.
Erwin 26/06/2012 20:54
 
thread linkthread link Boomgaarden zijn verwoest
Erwin 26/06/2012 20:58
 
thread linkthread link Peer wint terrein ten koste van appel
Erwin 11/07/2012 20:47
 
thread linkthread link Oogst valt tegen
Erwin 04/08/2012 07:37
 
thread linkthread link Vogels verjagen
Erwin 16/08/2012 19:15
 
thread linkthread link Pluktijdstip laat dit jaar
Erwin 01/09/2012 07:59
 
thread linkthread link Oude appels
Erwin 18/10/2012 20:54
 
thread linkthread link Appels zijn populair
Erwin 18/10/2012 21:14
 
thread linkthread link Voedingswaarde oude rassen
Erwin 13/11/2012 19:05
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 29 gasten online