Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Halsbandparkiet (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Halsbandparkiet
#574
Halsbandparkiet 9 Jaren, 10 Maanden geleden Karma: 0  
19/06/2014
De halsbandparkiet bezorgt fruittelers slapeloze nachten. Deze vriendelijke, felgroen gekleurde vogel zou een grote bedreiging zijn voor fruitoogsten. De halsbandparkiet is een exotische, papegaaiachtige vogel die nog niet zo lang in Nederland voorkomt. Hij wordt vooral gehouden als volièrevogel, maar een aantal is ontsnapt. Naar schatting leven er al enkele tienduizenden in de vrije natuur. Sinds de jaren zeventig wordt de vogel aangetroffen in de steden maar fladdert nu ook al rond in landbouwgebieden en met name in Zuid-Holland waar een fruitbedrijf zware schade leed, omdat deze parkieten regelmatig appels en peren kwamen aanvreten.

11/10/2014
De halsbandparkiet, een exoot in Nederland, veroorzaakt sinds kort schade in de fruitteelt. Een risicoanalyse laat zien dat in fruitteeltgebieden gelegen tegen de randstad de schade kan toenemen. De boomteelt en mogelijk zelfs de maïsteelt kunnen in de toekomst risico lopen op schade door halsbandparkieten.

Schade op fruitteeltbedrijven
Op elf fruitteeltbedrijven, meest in Zuid-Holland, is schade vastgesteld die veroorzaakt is door de halsbandparkiet, blijkt uit onderzoek door CLM Onderzoek en Advies in opdracht van de NVWA. Ook in Noord-Holland, Utrecht en Gelderland zijn schadegevallen bekend. Fruitteeltgebieden in Zuid-Holland, Kromme Rijn en de westelijke Betuwe kunnen op termijn risico lopen op schade.

Risico's voor de landbouw
De halsbandparkiet heeft een breed spectrum aan voedsel bestaand uit vruchten, zaden en knoppen. In Nederland worden boomknoppen gegeten, maar in de boomteelt is nog geen schade gemeld. In andere Europese landen waar de halsbandparkiet zich heeft gevestigd, is schade vastgesteld in allerlei soorten fruit (appel, peer, pruim), druiven en zacht fruit (frambozen). In Azië worden ook zaden van allerlei graansoorten gegeten, waaronder maïs en zonnebloem. Snijmaïs wordt in Nederland op grote schaal verbouwd maar het lijkt er op dat de halsbandparkiet deze voedselbron nog niet heeft ontdekt.

Herkomst
De halsbandparkiet, die in Nederland is verwilderd sinds 1968, is een exoot uit Azië en Afrika. De soort komt vooral voor in steden en parklandschappen in de randstad, maar breidt haar leefgebied uit naar het platteland.
Bron: De Fruitteeltkrant
Meer informatie
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 18/10/2014 07:41 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2014 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws
Erwin 02/01/2014 16:45
 
thread linkthread link Plasma verlengt houdbaarheid peer
Erwin 28/01/2014 21:21
 
thread linkthread link Appel Kanzi
Erwin 26/02/2014 21:11
 
thread linkthread link Halsbandparkiet
Erwin 14/08/2014 19:46
 
thread linkthread link Oogst verloren door regen en hagel
Erwin 14/08/2014 20:41
 
thread linkthread link Diefstal
Erwin 14/08/2014 20:55
 
thread linkthread link Grootste oogst van afgelopen drie jaar
Erwin 14/08/2014 21:00
 
thread linkthread link Fruitoogst in Europa
Erwin 14/08/2014 21:10
 
thread linkthread link Aziatische fruitvlieg (Drosophila suzukii)
Erwin 14/08/2014 21:16
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 51 gasten online