Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Gebarsten kersen door veel regen (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Gebarsten kersen door veel regen
#667
Gebarsten kersen door veel regen 8 Jaren geleden Karma: 0  
18/06/2016
Een groot deel van de vroeg rijpende kersenrassen die niet onder een overkapping staan is door de vele regen van de afgelopen weken gebarsten. De gebarsten kersen zijn niet alleen een verlies voor de telers, ze vormen ook een bedreiging voor de late rassen. De gevreesde Suzuki-fruitvlieg is op dit moment al volop aanwezig en vermeerdert zich in de vroeg rijpende kersenrassen die aan de boom blijven hangen of op de grond belanden omdat ze zijn gebarsten. Niet voor niets adviseert Herman Helsen van PPO-Fruit in Randwijk om bij de pluk van de vroeg rijpende rassen zeer zorgvuldig te werk te gaan en ook alle vruchten die niet worden verkocht uit het perceel te verwijderen en te vernietigen. Dit om de populatieopbouw van het insect te vertragen en de druk op de later rijpende rassen te verminderen.
In Nederland hebben kersentelers de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in overkappingen. In België zijn overkappingen bij kers veel minder gangbaar. Hier is de schade dan ook nog groter dan in Nederland. “Plukken is niet rendabel. Ik ben al 20 jaar bezig, maar zo’n extreme regen als dit jaar, heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt fruitteler Louis Geerdens uit Diepenbeek in de krant ‘het belang van Limburg’. De vroege pluk is volledig naar de vaantjes”, zegt kersenteler Roland Guilliams uit Groot-Gelmen (Sint-Truiden). “De kersen die nu rijp zijn, de earlise, nemen zoveel water op dat ze gaan klieven. De vruchten aan de buitenkant van de bomen zijn allemaal stuk door de regen. Op het eerste zicht lijkt het dat er hier en daar nog goede kersen tussen zitten, maar als je beter kijkt, blijkt dat ze toch gespleten zijn. De plukkers hebben geprobeerd om de goede eruit te halen, de slechte laten ze meteen vallen. Van de ‘goede’ pluk blijkt dan nog eens meer dan de helft om weg te gooien. De kwaliteit is slecht. Omdat ze zoveel water opgenomen hebben, smaken ze naar niets. Waterkersen zijn het.” Guilliams heeft beslist om zijn eerste oogst niet meer te plukken. “Plukken is niet rendabel”, zegt hij. “Ik krijg 3 of 3,5 euro per kilo, het kost me evenveel om ze te plukken.
Bron: Fruitteeltkrant
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2016 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws
Erwin 05/01/2016 19:46
 
thread linkthread link Milde winter
Erwin 17/05/2016 20:45
 
thread linkthread link Gebarsten kersen door veel regen
Erwin 18/06/2016 06:57
 
thread linkthread link Zware hagelbuien
Erwin 05/07/2016 21:18
 
thread linkthread link Suzuki-fruitvlieg
Erwin 15/07/2016 21:42
 
thread linkthread link Landelijke consumptie en fruitoogst
Erwin 20/07/2016 20:55
 
thread linkthread link Warm najaar
Erwin 13/09/2016 20:10
 
thread linkthread link Feromoonverwarringtechniek
Erwin 06/12/2016 19:26
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 41 gasten online