Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Drie jaar op rij ellende (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Drie jaar op rij ellende
#716
Drie jaar op rij ellende 5 Jaren, 7 Maanden geleden Karma: 0  
13/10/2018
Drie jaar op rij ellende voor Belgische fruittelers

In 2016 hield het niet op met regenen en trok er eind juni een verwoestende storm over Haspengouw. Vorig jaar bevroren de bloesems door uitzonderlijk late lentenachtvorst. En dit seizoen is het opnieuw ‘prijs’ voor fruittelers want door de droogte zijn er minder dikke peren. “Dat betekent minder kilo’s per hectare, en een lagere prijs voor de kleine maten. Op de koop toe is het seizoen gestart met een verkoopprijs onder onze kostprijs”, zegt Luc Borgugnons, fruitteler in het Hageland en voorzitter van de sectorvakgroep binnen Boerenbond op Vilt.be. De opeenvolging van tegenslagen groeit veel bedrijfsleiders boven het hoofd. Borgugnons wacht met ongeduld op de introductie van een brede weersverzekering. Mirakeloplossingen zijn er niet. Bij het aantrekken van vreemd kapitaal via investeerders heeft hij geen goed gevoel.
In de fruitsector staat de rentabiliteit van bedrijven zwaar onder druk. Perentelers voelen nog steeds de nasleep van de Ruslandboycot. Voor appels wordt de toegenomen internationale concurrentie steeds scherper. Daarnaast wordt de sector geconfronteerd met een opeenvolging van uitzonderlijke weersomstandigheden die de oogst drukken.
Boerenbond raamt de omzetdaling in de fruitsector dit seizoen op 8,5 procent. Ondanks de droogte zijn de appels iets dikker dan anders. “Ze hadden een groeivoorsprong voor het zo droog werd en de regen eind augustus kwam net op tijd voor appels. Peren zijn een ander verhaal. De vruchtmaat valt tegen en dat voelen we twee keer in onze portefeuille. Kleinere peren resulteren in minder kilo’s, en voor een kleine peer betaalt de handel ook minder dan voor een dikke conference-peer. Traditioneel is de prijs een tikje minder tijdens de pluk, maar dit seizoen start extreem slecht. De prijs voor conference is zo laag dat telers niet geneigd waren om hun nieuwe oogst te verkopen.”, aldus Borgugnons,. Hij hoopt samen met zijn collega’s op een spoedig herstel van de perenprijs. Wat de appeloogst betreft, durft de sectorvakgroepvoorzitter zelfs niet meer dromen van een faire prijs. “De marktsituatie is een catastrofe. Polen zit met een recordoogst aan appels waar het geen blijf mee weet. Dat geeft grote druk op zowel de vers- als de industriemarkt. Alle frigo’s in Polen zitten propvol appels. En zelfs al zijn Belgische retailers niet zinnens om Poolse appels in het schap te leggen, ze vergelijken wel onze prijs met die van buitenlandse concurrenten. Wanneer afnemers dan net iets meer betalen, is onze kostprijs nog niet gedekt want die ligt hoger dan in Polen.”
Bron: De fruitteelkrant
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2018 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws
Erwin 02/01/2018 14:34
 
thread linkthread link Extreme vorst
Erwin 30/01/2018 20:57
 
thread linkthread link Afweerstoffen in biologisch fruit
Erwin 30/01/2018 21:03
 
thread linkthread link Stinkwants
Erwin 11/03/2018 16:49
 
thread linkthread link Zware hagel buien
Erwin 04/07/2018 21:38
 
thread linkthread link Droogte
Erwin 04/07/2018 21:40
 
thread linkthread link Einde kersenpluk seizoen
Erwin 09/07/2018 07:42
 
thread linkthread link Appel- perenoogst
Erwin 15/08/2018 19:53
 
thread linkthread link Appels van zesduizend jaar oud
Erwin 15/08/2018 19:54
 
thread linkthread link Drie jaar op rij ellende
Erwin 13/11/2018 19:44
 
thread linkthread link Kersenteelt
Erwin 13/11/2018 19:51
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 28 gasten online