Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Halsbandparkiet (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Halsbandparkiet
#729
Halsbandparkiet 4 Jaren, 10 Maanden geleden Karma: 0  
26/07/2019
De halsbandparkiet, de schattig ogende groene uitheemse vogel, begint aardig huis te houden in ons land. In de stad maken ze lawaai, poepen ze alles onder en slopen ze bomen. Maar nu zijn ze bij boeren ook aan de fruitoogst begonnen. „Je kan per dag vijfduizend peren weggooien.”

In de Noord-Hollandse fruitteelt zorgt de groene halsbandparkiet voor flinke overlast, vertelt Cees Masteling, kringvoorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) in de Telegraaf. „Als ze zo nu en dan een peer eten, maalt niemand erom. Maar ze pikken van elke peer één stukje af, en vliegen dan door naar de volgende en nemen weer één hapje. Zo’n aangepikte peer is vervolgens een doelwit van ziektekiemen en ongedierte en daarnaast wil de consument geen gehavende peer kopen.”
Bron: defruitteeltkrant

Waarschijnlijk hebben we de halsbandparkiet te danken aan een liefhebber die tientallen vogels kweekte op zolder van zijn kantoorpand in Amsterdam. Eind jaren zestig heeft hij ze losgelaten en zijn ze neergestreken in het Vondelpark. De vogels wisten zich goed te redden in ons koude klimaat en de vogels trokken vanuit Amsterdam verder richting Den Haag en Rotterdam. Vanaf 2013 trokken de vogels vanuit de Randstad richting dorpen en steden ten zuiden van Rotterdam tot in Goes. Ze worden zelfs waargenomen in Utrecht, Houten en Nieuwegein. Naar schatting bedraagt de populatie nu 12000 vogels,

Halsband parkieten zijn snelle en slimme vogels. In het vroege voorjaar bewaken ze hun nest zonder veel lawaai te maken. Vanaf juni, als de jongen zijn uitgevlogen, gaan ze luidruchtig met hun jongen op pad en slapen ze in grote groepen op vaste slaapplaatsen. Helaas hebben ze weinig natuurlijke vijanden.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 17/10/2019 21:17 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2019 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws
Erwin 02/01/2019 18:02
 
thread linkthread link Omschakelen naar biologisch fruit
Erwin 09/02/2019 07:10
 
thread linkthread link Halsbandparkiet
Erwin 14/08/2019 08:52
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 40 gasten online