Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Bacterievuur (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Bacterievuur
#682
Bacterievuur 7 Jaren, 1 Maand geleden Karma: 0  
05/05/2017
De provincie Limburg gaat van start met een brede informatie- en sensibiliseringscampagne rond bacterievuur. Bacterievuur, of perenvuur in de volksmond, is een besmettelijke plantenziekte die door een snelle verspreiding van de Erwinia amylovorabacterie kan leiden tot een groot economisch verlies in de fruitteelt. Besmette bomen zorgen niet alleen voor een vermindering van de productie. Veel buitenlandse markten vragen ten stelligste de garantie dat het geëxporteerde fruit van bacterievrije productiegebieden afkomstig is.

De Limburgse sensibiliseringscampagne rond bacterievuur start donderdag met een studiemoment in het Provinciehuis in Hasselt. Gedeputeerde van Landbouw Inge Moors: “Met dit studiemoment willen we verder werken aan de bewustmaking van de economische impact van bacterievuur. De verre export naar China, India, Brazilië, Canada en andere landen biedt nieuwe economische kansen en het is dan ook evident dat wij deze kansen optimaal willen benutten door de realisatie van bacterievrije productiegebieden van hardfruit.” Zulke zones afbakenen is één van de exportstimulerende maatregelen die met Limburgse en Vlaamse middelen genomen worden in het kader van het strategisch plan voor Limburg (SALK).

Derde landen stellen almaar strengere sanitaire eisen aan de productiegebieden voor fruit. “Een wetenschappelijk onderbouwde monitoring alsook het instellen van bacterievuurvrije zones zijn absoluut noodzakelijk om het Limburgse fruit naar landen zoals China te kunnen exporteren”, stelt Inge Moors. “Terwijl we in 2015 133 hectare onder controle hadden, en vorig jaar 228 hectare, hebben we tot doel minstens 500 en hopelijk 1.000 hectare productiegebied als bacterievuurvrij te kunnen erkennen. Hiermee zouden we ongeveer 25.000 ton peren extra kunnen exporteren.”

In een straal van 1 kilometer rond diverse Limburgse fruitbedrijven controleert het Proefcentrum voor Fruitteelt (pcfruit) intensief op de aanwezigheid van bacterievuur. “Het opvolgen van het gebied errond is belangrijk omdat men rekening dient te houden met de grote densiteit aan boomgaarden in Haspengouw en de overdraagbaarheid van de ziekte op waardplanten zoals de meidoorn, lijsterbes… die typisch voor onze streek zijn”, licht gedeputeerde en voorzitter van pcfruit Inge Moors toe. De ziekte kan ook tuinplanten in privétuinen aantasten.

Omdat het monitoren van een groter gebied erg arbeidsintensief is en getraind personeel vereist, onderzoekt pcfruit in samenwerking met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) uit Mol hoe de zone buiten de boomgaard kan gemonitord worden door onder meer camera’s op drones te monteren. Daarnaast lopen er diverse onderzoeksprojecten om aantastingen door bacterievuur te vermijden. Parallel hieraan wordt ook overleg en opleiding georganiseerd met en voor diverse overheden en organisaties actief op het platteland, zoals gemeentelijke groendiensten, Regionale Landschappen, terreinbeheerders… om de controles en het beheersen van de ziekte effectiever te maken. In juni zullen er in samenwerking met pcfruit praktijksessies rond bacterievuur voor publieke groendiensten en tuinaanleggers worden georganiseerd.

Samen met het studiemoment van donderdag maken deze acties deel uit van een ruimere provinciale informatie- en sensibiliseringscampagne rond bacterievuur. “Dat we de problematiek van bacterievuur net nu opnieuw onder de aandacht brengen is geen toeval”, zegt Moors. “De stormschade van juni 2016 heeft het risico op infectie verleden jaar namelijk aanzienlijk verhoogd. Het is daarom van belang dat de boomgaarden nauwlettend in het oog worden gehouden.”

De verschillende betrokken actoren op het terrein en in de handelsketen krijgen niet alleen technische informatie, maar ook toelichting bij het wettelijke kader. Op die manier weten overheidsdiensten en particulieren hoe zij proactief kunnen optreden bijvoorbeeld door bij de aanleg van groenvoorzieningen minder gevoelige planten te gebruiken. Ook zal er aandacht zijn voor een correct landschapsbeheer dat kan bijdragen tot de beheersing van deze ziekte. Voor het ruimere publiek – van particulier tot tuinaanlegger – zal een nieuwe brochure en affichecampagne worden gelanceerd.
Bron: vilt.be
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2017 Snoei, Bloei, Bestrijding, Waarnemingen
Erwin 02/01/2017 14:35
 
thread linkthread link Ctgb en spuitzwavel
Erwin 28/01/2017 15:37
 
thread linkthread link Schade door nachtvorst
Erwin 21/04/2017 20:38
 
thread linkthread link Bacterievuur
Erwin 06/05/2017 07:07
 
thread linkthread link Handmatig bestuiven
Erwin 06/05/2017 07:31
 
thread linkthread link Droogtestress bij kers
Erwin 28/09/2017 20:35
 
thread linkthread link Doorzagen fruitbomen
Erwin 16/11/2017 18:20
 
thread linkthread link Kippen in de boomgaard
Erwin 16/11/2017 18:31
 
thread linkthread link Gewasbescherming
Erwin 02/12/2017 07:42
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 27 gasten online