Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Appelbloesemkever (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Appelbloesemkever
#760
Appelbloesemkever 5 Maanden, 4 Weken geleden Karma: 0  
10/09/2023
Fruittelers in verschillende delen van Nederland zien grote delen van hun appeloogst vernietigd worden door de appelbloesemkever. De problemen zijn ontstaan doordat de Nederlandse overheid in opeenvolgende jaren het gebruik van diverse bestrijdingsmiddelen aan banden legde.
Hoewel er in Vlaanderen nog wel een soort van bestrijdingsmiddel bestaat en de problemen in ons land minder groot zijn, resulteert de kever ook hier in oogstuitval. De economische schade is nog niet erg groot, maar wij maken ons wel grote zorgen, klinkt het bij Pcfruit.

De problemen zouden zich concentreren in bepaalde gebieden. In ieder geval in Gelderland, Limburg en Noord-Holland, men spreekt van een rampzalige situatie voor de telers in kwestie.
De appelbloesemkever legt eitjes in de bloemknoppen van de appelboom waardoor bloemen afsterven en er zich geen appels vormen. Als het om een paar kevers gaat is het nog niet zo'n probleem, want er zitten vaak veel bloemen aan de appelboom. De problemen stapelen zich echter op als er minder bloembot is of het aantal kevers sterk toeneemt.

De problemen met de kever zijn te verklaren doordat er steeds meer bestrijdingsmiddelen uit de markt gehaald worden. Vorig jaar is het laatste middel in Nederland verboden waardoor er effectief geen bestrijdingsmiddel meer beschikbaar is. Hierdoor kan de populatie zich als een vlek uitspreiden. De kever fokt gewoon door. Als je er vandaag één hebt, heb je er volgend jaar waarschijnlijk dertig of veertig en het jaar daarop ergens tussen de 900 en 1.600. Er zijn nu al bedrijven waarbij de helft van de boomgaard is aangetast. De NFO-voorzitter laakt het Nederlandse beleid inzake gewasbeschermingsmiddelen en wijst op het feit dat het recent verboden middel
Raptol (een natuurlijke pyrethroïde) in België en ook in Duitsland nog wel toegepast mag worden.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 22/12/2023 08:34 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2023 Snoei, Bloei, Bestrijding, Waarnemingen
Erwin 31/12/2022 08:40
 
thread linkthread link Korstmossen
Erwin 22/12/2023 08:30
 
thread linkthread link Appelbloesemkever
Erwin 22/12/2023 08:33
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 24 gasten online