Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen. Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Lees meer...
25.01.2012 14:10:00
Erwin

De Fruitpluktuin bestaat uit drie hoogstamboomgarden groot totaal ongeveer 0,6 Ha.
De eerste hoogstamfruitbomen zijn aangeplant in 1991. De oudste fruitbomen zijn zodoende al meer dan 20 jaar oud. De laatste boomgaard werd aangeplant in 2009, de vruchten van deze fruitbomen zijn nog niet allemaal pluktijp.
De boomgaarden bestaan hoofdzakelijk uit hoogstamfruitbomen. Voor de boomgaard op het zuiden werden halfstam fruitbomen aangeplant in verband met de beschikbare ruimte.

Momenteel telt de boomgaard 50 fruitbomen, verdeeld over 16 verschillende appel-, 12 peren-, 6 pruimen- en 9 kersenrassen. Ook vind je er perzik, moerbei, mispel, kweepeer, walnoot, tammekastanje en diverse kleinfruit.

De boomgaard is voorzien van randbeplanting en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een waardevol stukje natuurgebied ten zuiden van Haaksbergen. Zo nestelen er diverse soorten vogels en kun je er vele soorten insecten en dieren vinden.

Door het volgen van diverse soorten cursussen en workshops, onder ander bij de De Fruithof te Frederiksoord, is de interesse en liefhebberij tot hoogstamfruitbomen alleen maar toegenomen. Dit resulteerde in  het organiseren, in 2012,  van de eerste snoeicursus gehouden binnen de gemeente Haaksbergen.

De foto serie van de fruitbeschrijving kwam tot stand door een selectie uit meer dan 6000 gemaakte foto’s. Hiervan bleven rond de 600 foto’s over die op de website geplaatst zijn. In 2009 werd begonnen met het maken van deze foto’s. Tot op dit moment zijn de laatste foto’s nog niet gemaakt. Het zal dus nog wel enkele jaren duren voordat de gehele serie gereed is.

Blik op de toekomst.
Naar de toekomst toe is het de bedoeling om nog diverse oude rassen hoogstamfruitbomen aan te planten zodat het plaatje compleet wordt. Waaronder: Keuleman appeltje (appel), Eisdener Klumpke (appel), Josephine de Malines (peer), Bonne Louise d’ Avranches (peer), Betuwe kwets (pruim).

   
 Adverteren

Bezoekers

We hebben 55 gasten online