Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen. Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Lees meer...
24.12.2012 15:06:06
Erwin

In het jaar 2013 wordt er weer een snoeicursus cq. workshop in Haaksbergen georganiseerd voor hoogstamfruitbomen. Het idee van de eerste snoeicursus is medio 2011 ontstaan doordat er in Haaksbergen, mede door het Streekeigen Huis en Erf (SHE) project, veel fruitbomen zijn en worden aangeplant in Haaksbergen en omgeving. Het aanplanten is een maar het onderhoud is twee. Om een gezonde hoogstamvruchtboom te behouden en daar jaarlijks de vruchten van te plukken is een goede snoei noodzakelijk. Om deze trend te ondersteunen wordt deze cursus weer georganiseerd.

De cursusdagen zullen bestaan uit een theoretische en een praktische gedeelte gehouden op een centraal punt in de gemeente Haaksbergen. Het theoretisch gedeelte wordt gegeven in een kantine van een bedrijfsgebouw. Het praktisch gedeelte in de bijbehorende boomgaard.
Het theoretisch en praktisch gedeelte wordt gegeven door de ervaren Pomoloog Marcel Tross uit Neede die gespecialiseerd is in aanleg en onderhoud van hoogstamfruitbomen. Hij leert de cursisten kijken naar de vorm en ontwikkeling in de groei van fruitbomen. Hierbij komen onderwerpen aan de orde als: hoe verricht men achterstallig onderhoud bij hoogstamfruitbomen ? Op welke wijze moet men snoeien om een optimale productie te krijgen ? Hoe is de vormsnoei bij jonge bomen ? Ook wordt er aandacht besteed aan het tijdstip van snoeien en de reactie van de fruitboom op de snoei en de opbrengst.

Na het theoretische gedeelte passen de cursisten de opgedane theorie meteen toe in de praktijk. Het theoretische gedeelte zal altijd doorgaan. Het praktisch gedeelte is weersafhankelijk. Bij twijfel vind overleg, na de theoretische sessie, met de cursisten plaats.
Eventueel is het mogelijk om uw eigen boomgaard of fruitbomen te bezoeken na het officiële gedeelte.

De totale cursus in 2013 zal uit drie sessies bestaan en wel:

Winter- voorjaarssnoei:   
9 februari Appel en peer (pitvruchten)
Zomersnoei: 13 juli
Appel en peer (pitvruchten)
Pruimensnoei: 31 augustus   
Pruim en kers (steenvruchten)


Het theoretische gedeelte vind plaats in de kantine van "Pen Caravans" en het praktijkgedeelte in de boomgaard van Henk Pen aan de Eibergsestraat op de zaterdagen van 09:00 uur tot 13:00 uur. Wij hebben gekozen voor een iets langere ochtend sessie en geen middag sessie naar aanleiding van wensen van de cursisten van de vorige snoeicursus. Zodoende kunt u direct na de cursus zelf thuis het geleerde in praktijk toepassen.
De cursus is voor iedereen, belangstellenden en geïnteresseerden zijn welkom maar ook de hobbytuinier kunnen waardevolle informatie en kennis opdoen. De kosten van de gehele cursus bedragen € 75,- per persoon. Hierin zijn inbegrepen het cursusgeld, koffie en een reader. Voor een snoeischaar dient u zelf te zorgen.
Wij kunnen ons voorstellen dat het voor u niet altijd mogelijk zal blijken om alle cursusdagen deel te nemen. Indien hier vragen over zijn, kan altijd in overleg met u maatwerk worden afgesproken.

Wij hopen u hiermee een boeiende en leerzame snoeicursus van hoogstamfruitbomen te kunnen aanbieden en zien uw deelname dan ook graag tegemoet. Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging.
  
 Adverteren

Bezoekers

We hebben 29 gasten online