Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen. Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Lees meer...
09.02.2013 09:42:10
Erwin

Kort verslag van de voorjaarshoogstam snoeicursus aan 12 cursisten in Haaksbergen.

Het theoretisch gedeelte van deze dag starte om 9:00 uur in de kantine van Henk Pen Caravans in Haaksbergen. De gezette koffie door Pen lieten wij ons goed smaken. Het valt mij trouwens op dat de vrouw zich steeds meer gaat interesseren voor de fruitbomen. Maar liefst 7 cursisten waren vrouw. De meeste cursisten kwamen uit Haaksbergen en omgeving. Maar een enkeling kwam zelfs uit Deventer.

Na het inleidend woord door Erwin en een kleine kennismakingronde start Marcel de ochtend sessie. Aan de hand van een PowerPoint presentatie werd het theoretisch gedeelte gegeven. Aan de orde kwamen de ontwikkeling van hoogstamfruitbomen, verschil tussen appel, peer, pruim en kersenbomen de vormsnoei, onderhoudssnoei en achterstallig onderhoud. In het kort werd ook aangehaald wat te doen met ziekten, valfruit en bladval. Ook werd er ingegaan op het planten en bemesten van fruitbomen en werden de vragen van de cursisten door Marcel beantwoord. Kortom weer een interessante sessie.

Het theoretisch gedeelte duurde tot 11:00 uur waarna de praktijksessie plaatsvond in de boomgaard van Henk Pen.
Het was een frisse ochtend een beetje sneeuw van de afgelopen nacht was nog blijven liggen maar de temperatuur lag net iets boven het vriespunt. Wij hebben vandaag geluk gehad. De dag erop lag er in de ochtend nog 4cm sneeuw.
Aan de fruitbomen was goed te zien dat zij behoefte hadden aan een grondige snoeibeurt. De afgelopen jaren heeft er namelijk weinig onderhoud plaatsgevonden maar dat gaan wij met deze snoeicursussen weer herstellen.
Marcel behandelde eerst een fruitboom waarna de cursisten zelf aan de slag konden. Gesnoeid werden alle appel en peren hoogstamfruitbomen. Er vond voornamelijk onderhoudssnoei plaats aan de oude fruitbomen. Rond kwart voor één zat de praktijksessie erop wat een grote aanhanger vol met gesnoeide takken opleverde. Daarna volgde nog een korte vragenronden in de kantine waarna de cursisten voldaan huiswaarts keerden. Vanmiddag zal er, denk ik, weinig gesnoeid worden want het is dit weekend carnavalsweekend.  
 Adverteren

Bezoekers

We hebben 43 gasten online