Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen. Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Lees meer...
15.02.2014 20:21:09
Erwin

Kort verslag van de voorjaarshoogstam snoeicursus aan 10 cursisten in Haaksbergen op 15 februari 2014. Twee cursisten hebben zich helaas afgemeld voor deze sessie.

Het theoretisch gedeelte van deze dag starte om 9:00 uur in de verwarmde werkplaats van de familie Siemerink in de Hoeve. De gezette koffie met eigen gebakken cake met goudrenetten lieten wij ons goed smaken. De meeste cursisten kwamen uit Haaksbergen en omgeving. Maar een enkeling kwam zelfs uit Joppe.

Na het inleidend woord door Erwin en een kleine kennismakingronde start Marcel de ochtend sessie. Aan de hand van een PowerPoint presentatie werd het theoretisch gedeelte gegeven. Aan de orde kwamen de ontwikkeling van hoogstamfruitbomen, verschil tussen appel, peer, pruim en kersenbomen de vormsnoei, onderhoudssnoei en achterstallig onderhoud. In het kort werd ook aangehaald wat te doen met ziekten, valfruit en bladval. Ook werd er ingegaan op het planten en bemesten van fruitbomen. Uitvoeriger werd ingegaan op de zuurgraad (PH waarde) van de grond waarin de fruitbomen staan. Ook werden de vragen van de cursisten door Marcel beantwoord. Kortom weer een interessante sessie.

Het theoretisch gedeelte duurde tot rond 11:00 uur waarna de praktijksessie plaatsvond in de 3 jaar geleden aangeplante boomgaard van familie Siemerink.
Het was een ochtend met harde wind waardoor het zeer fris aanvoelde met een gevoelstemperatuur van rond de 3 graden. Aan de fruitbomen was goed te zien dat zij in die drie jaar nog nooit een snoeibeurt hebben gehad. Marcel behandelde eerst een fruitboom waarna de cursisten zelf aan de slag konden. Gesnoeid werden alle appel en peren hoogstamfruitbomen. Rond kwart voor één zat de praktijksessie erop en gingen wij terug naar de verwarmde werkplaats voor een lekker bakje koffie. Daarna volgde nog een korte vragenronden waarna de cursisten voldaan huiswaarts keerden. Vanmiddag zal er, denk ik, volop gesnoeid worden en kan het geleerde mooi in praktijk gebracht worden want het is goed snoeiweer.

   
 Adverteren

Bezoekers

We hebben 49 gasten online